LOOISTOFFEN EN MATERIAAL                          

PU-SCHUIM KOPPEN

DIVERSE SCHUIM-MODELLEN

LICHAAM SNIJDEN

HOUTWOL VOOR NEK

Vroeger werden huiden gelooid en daarna ingesmeerd met arsenicumzeep of arsenicumpoeder om de preparaten tegen vraat te beschermen.

Aangezien dit niet bepaald gezond was voor de preparateur werd middel later vervangen door minder schadelijke middelen.

Voor het conserveren van de huiden van preparaten worden eigenlijk nog steeds de oude methoden gebruikt, d.w.z. Aluin (een soort zout) met een lichte concentratie mierenzuur, wordt opgelost in water en in een plastic container gedaan. Wanneer het aluin eenmal goed is opgelost kunnen de huiden in het vat worden gedaan. Een andere, net zo efficiente manier is het gebruik van alcohol (ethanol 90%, of Isopropyl).  Alcohol wordt simpelweg in een plastic vat gegoten en vergt geen verdere aandacht.

Beide middelen zijn bedoeld om direct de bacteriën te doden die het bederf  veroorzaken.

Eenmaal geconserveerd kunnen de huiden decennia lang in een zo’n vat blijven, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. 

Na het conserveren wordt de huid gereinigd en ontdaan van vet en vleesresten, hierna worden de eigenlijke looi/instrijkmiddelen gebruikt. Deze middelen beschermen het preparaat tegen schimmels en vraat door o.a. motten en waarborgen zo een lange levensduur van het preparaat

Er zijn diverse conserveermiddelen beschikbaar, conserveermiddelen speciaal voor vogels en conserveermiddelen speciaal voor zoogdieren en zoogdieren met een dikke huid. Als zo’n preparaat op de juiste manier behandeld wordt gaat het met gemak 50 jaar mee. Er zijn zelfs Engelse preparaten uit de 19de eeuw die er nog steeds topgaaf uitzien!


Het materiaal waarmee het lichaam wordt opgebouwd kan bestaan uit PU-schuim, Tempex (polystyrene) of houtwol, wat wordt afgewerkt met apoxy (synthetische 2 componenten klei), klei, of latex.TERUG NAAR HOOFDPAGINA