GESCHIEDENIS                        

taxidermy

Het ontstaan van het beroep preparateur is terug te leiden naar het 16 eeuwse Nederland. Daar had een man van adel een volière met een grote collectie tropische vogels. 
Op een dag waren de vogels in zijn voliere gestikt door de gassen uit zijn kachel . 

Daar de man wilde geen afstand doen van zijn kostbare verzameling, besloot hij een aantal chemici in Nederland te raadplegen over hoe de vogels te conserveren. 

Zij adviseerden hem de vogels te villen en de huiden te conserveren door ze  op te vullen met ”kruiden uit Indië”  De man deed dit en plaatste de vogels m.b.v. ijzer draden op wat takken.

taxidermy01Hoewel deze preparaten er niet bepaald natuurgetrouw uitzagen, was hij de eerste persoon die een collectie opgezette vogels verzamelde. Dit, zo zou je kunnen zeggen, was het begin van de lange geschiedenis van het prepareren.

Het prepareren zoals we het nu kennen is ongeveer 350 jaar. Het oudste exemplaar dat we nu nog kennen is een rhionoceros (neushoorn) uit 1600. De neushoorn wordt nog steeds tentoongesteld in een museum in Florence, Italie. Van dit dier is niet bekend welke methode van prepareren gebruikt werd.

Een van de bekendste zaken op het gebied van prepareren was opgericht in 1820 in London, door Henry Ward. Ward was een preparateur, die veel om de wereld gereisd had en bekend werd om zijn realistische preparaten die nog steeds in de collecties van vele musea gevonden kunnen worden. Zijn zaak "Wards of London" werd later voorgezet door zijn zonen.


TERUG NAAR HOOFDPAGINA